12-10-06

Werk zoeken

Sollicitaties bij de vleet hier tegenwoordig. Verrassend veel nog via de post in plaats van via mail. Alhoewel niet groot, heeft ons kantoor toch een paar vacatures tegenwoordig.
De administratieve opvolging daarvan, gaande van het bijhouden in een database van alle reacties, over de eerste selectie, naar het uitnodigen en inplannen van de kandidaten is één van mijn jobkes.

Ik moet zeggen dat ik al goed gelachen heb, al is het doorgaans niet de bedoeling dat het lachwekkend zou zijn . Er zijn dus écht mensen die niet beseffen dat een goede brief en een fatsoenlijk opgesteld cv een visitekaartje is. Neem nu : "ik ben Jackson, ik werk goed en wil bij u werk."  
Of die kandidaat administratief bediende die er prat op ging stipt en nauwkeurig te werken, maar in één adem toch maar 2 dt-fouten én een aantal tikfouten maakte in de brief.
Opletten ook met de keuze van je mailnaam. Wat te denken van freakyfred@huppeldepup.xx Terwijl net het woord freaky de eerste associatie was die ik maakte bij het lezen van zijn sollicitatiebrief ?
Niet zo lang geleden nog viel een duidelijk op een aftands ouderwets tijpmachine geschreven brief in de bus. Ik wist zowaar niet dat dat nog gebruikt werd. Heel raar zo een brief te krijgen voor een administratieve functie waar het gebruik van pc een evidentie is.
Er zijn er ook die in hun enthousiasme (om het positief te interpreteren) een cv of zonder adres of telefoon- of gsmnummer meesturen. Ook géén e-mailadres... Zeg nu zelf : wie doet in godsnaam in deze tijden de moeite om een uitnodigingsbrief voor een sollicitatie te schrijven ? Ik dus. Uit medelijden. De mevrouw in kwestie was rond de vijftig, door brute pech werkloos en was duidelijk écht wanhopig op zoek naar een job. Ik ben zo een zwak zielke. Heb wel geprobeerd om haar zachtjes de tip te geven in ’t vervolg toch maar een gsm-nummer op te geven... Hope she didn’t mind. Het was in elk geval niet slecht bedoeld.

En dan komen de sollicitanten tot hier. En erger ik mij dus dood . Ik zorg ervoor aan de ingang te zitten, kwestie van hen te kunnen opvangen en naar de zaal in kwestie te begeleiden. Komen ze binnen met “Ik ben de afspraak van 9 uur”, en nog beter : “Ik moet hier komen solliciteren.”. Halloooooooooooooooooo ?!? Whatever happened to good old fashioned politeness ??? Ben ik zo verschrikkelijk ouderwets als ik verwacht dat iemand zich aanbiedt met : “goedemorgen, mijn naam is ... en ik heb een afspraak met ...” ??? Allez ja, zo doe ik dat toch als ik ga solliciteren. But who am I ? Je zou toch denken dat het er als sollicitant op aankomt om vooral géén nummer te zijn, niet herleid te worden tot “de afspraak van 9uur”, dat ze je nààm om te beginnen al moeten onthouden ? Als, en ik zeg wel àls ze hun naam al zeggen, dan is de helft nog onverstaanbaar binnensmonds gemompeld.
Wellicht word ik nu helemààl als een oude zaag bestempeld (al ben ik dus echt een dertiger), als ik mij vragen stel bij de dresscode van de sollicitanten. Alhoewel ik dit wel moet nuanceren. De “ouderen” zijn doorgaans wél netjes. De jongeren, die komen echt heel nonchalant, op sportschoenen en al. Onlangs zelfs iemand met echt vlekken op een los openhangend hemd.

Sinds ik hier de voorbije maanden de cv’s zie binnenkomen, denk ik geregeld toch eens na over mijzelf en hoe je nog 'in de markt ligt'. Zullen wij eens we –ik zeg maar wat- 45 zijn en door pech of omstandigheden ander werk moeten zoeken, überhaupt nog werk vinden ? Ik zal het er nog wel over hebben. Maar ik word oud zeker ?

09:44 Gepost door (Lost) Soul in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Eh, wel, ik moet noodgedwongen ook weer op sollicitatietocht en ik ben blij te lezen dat ik als dertiger aan jouw voorwaarden voldoe ;-))))))...
Maarre, bij sommige sollicitaties word je écht als een nummer behandeld, mocht ik vorige week nog ondervinden, en misschien doe/word je dan als sommigen hierboven beschreven na lang solliciteren?????

Gepost door: lavender faery | 12-10-06

miljaar dat jij nu net mijn solicitatie-brief onderschept...nog een geluk dat ik niet uitgenodigd werd.
koenie berlingo, freaky chicken voor de vrienden,groet.
(te laat maar daarom niet minder gemeend: nog proficiat met je fotoblog op de startpagina van blogwereld)

Gepost door: ridder | 12-10-06

Amai Ge zijt een strenge precies. Mr goed, je hebt wel enigszins gelijk, een beetje beleefdheid kan geen kwaad.

Gepost door: Portishoofd | 12-10-06

Ik ben Consulente bij een Duits bedrijf met wellnessproducten en ben op zoek naar enkel toffe collega's. Het bedrijf is hier in België nog in volle groei en we kunnen de vraag naar onze Aloë Vera producten amper bolwerken,ook parfum, make-up en voedingssuplementen. Daarom zou ik graag enkele enthousiaste, gemotiveerde mensen vinden die zich enkele uren per week kunnen vrijmaken. In ruil krijgt u een zeer goede verdienste, een passief inkomen en bij goede prestaties een Mercedes bedrijfswagen. Ben je een beetje zakelijk en een doorzetter reageer dan snel, er liggen nieuwe kansen aan je voeten. Heb je zin om de uitdaging aan te gaan, mail dan uw motivatie en persoonlijk profiel door:claudia.schepens@telenet.be of bel voor een afspraak voor een persoonlijk gesprek 0477/182855.


Gepost door: claudia | 04-10-07

De commentaren zijn gesloten.