25-10-06

Eppie beurdeei dier brodder

Another birthday today. Brother dear wordt 31. Mijn kleine broer is al lang niet meer echt zo klein, al zal hij wel altijd de kleine broer blijven.
Vroeger was hij synoniem voor monsterke, lastpak, klikspaan, verwend nest, enemy nr 1 . Zeven jaar verschil is wel wat van het goede teveel natuurlijk.
In het baby-stadium is dat allemaal zeer lief, maar kun je daar als 7-8 jarige weinig mee aanvangen. Bovendien was hij de hoofdschuldige toen ik op internaat vloog. Om daar de eerste 10 jaar niet meer buiten te komen. Je zou iemand voor minder verwensen.
Als peuter en kleuter heeft zo’n mormel al zijn eigen willetje, dat nogal eens wil botsen met dat van mij. Op gespeel of geplaag van mij komt doorgaans een bleitsalvo van jewelste. Heel doeltreffend. Want dan komen mama of papa bezorgd kijken wat grote zus nu weer met de kleine uitspookt. En al was het dan inderdaad wel nodig dat ik in het oog werd gehouden, dat klein grut had verdomd snel door dat zijn bleiten gegarandeerd narigheid voor mij bracht. Dagelijks hoor je dan als “eerstgeborene” dat jij toch beter moest weten, als oudste, het voorbeeld moest geven. Kotsmisselijk werd ik daarvan. Ik zie ook nog steeds het beeld van dat manneke met zijn dikke knietjes (zoals een klein hondje he, bij hen zie je ook aan hun knietjes dat ze later groot zullen worden ) op dat kleine fietsje dat op zondag, als ik verondersteld was van in de zondagmis te zitten maar daar doorgaans gezellig buiten bleef staan kletsen met vrienden, kwam rondrijden. Spioneren of hij mij buiten zag staan. Om er dan als de bliksem vandoor te sprinten. Naar huis. En natuurlijk mij te verlinken. En ik de wind vanvoor en een goede straf voor zoveel goddeloosheid .

Ondertussen zijn we allebei de apenjaren voorbij. Het is nog goedgekomen met ons. Zo rond zijn zestiende kreeg hij zijn verstand. Hij heeft zelfs al gezegd dat hij toch wel een echte etterbuil van een broer was toen hij klein was. Jaja, zelfkennis nietwaar...
Toen ik het vijftien jaar geleden financieel moeilijk had, centen nodig had voor een verhuis, was hij degene die zijn spaarvarken leegde toen ma en pa niet wilden. I’ll always remember that, die snotneus van toen.
Hij heeft toen ook twee keer bij ons op kantoor vakantiejob gedaan. Met logies bij zijn zus. Ik miste hem toen hij weg was, het huis was leeg. We hadden ons wel geamuseerd.
Op mijn 30e verjaardag propte hij de hal van mijn appartement vol ballonnen, vond ik tot in de ijskast verjaardagskaartjes, ik herinner mij dat er 15-20 waren.

Met zijn nuchtere zelf heeft hij mij jaren geleden nog geshockeerd met zijn redenering : Let’s face it, we zitten voor altijd met elkaar opgescheept, willen of niet, wij zijn familie. Zonder familie te zijn zouden we elkaar nooit tegengekomen zijn, daarvoor zijn we te verschillend. We gaan er dus het beste van maken.  Slik. Leuk, dat was net op het moment dat ik vond dat we best goed opschoten. Haha, typisch kleine broer. Het is wel anders nu. De kleine broer is voor mij nu een gelijke, leeftijdsverschil weggeveegd. Hij is in veel dingen mijn tegenpool : de kalme, bedaarde, redelijke, doordachte filosoof. We lopen elkaars deur niet plat, bellen soms een hele tijd niet, al helpen Skype en MSN ons dat te veranderen, maar we zijn er wel voor elkaar. Als ik met iets zit, weet ik dat ik bij hem terecht kan. Hij was er toen ik er vorig jaar door zat. Als ik zie welk een gekrakeel er soms in de familie onder die bende broers en zussen is, kan ik alleen maar hopen dat wij die kant nooit opgaan. Maar dat hebben we natuurlijk zelf in de hand. Ik had het dus veel slechter kunnen treffen met mijn broerke.

11:00 Gepost door (Lost) Soul in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

:-) allereerst proficiat aan je broer met zijn verjaardag hé
en toch mooi zoals alles goed is gekomen tussen jullie
maak er een fijne dag van hé
groetjes

Gepost door: Borriquito | 25-10-06

ik noemn mijn klein zusje ook nog altijd kleien ukkie hoewle het een volwassen vrouw is

Gepost door: lord cms | 25-10-06

Groetjes Eind goed al goed..En nog een fijne dag toegewenst!

Gepost door: De Astroloog | 25-10-06

Lieve soul love Dat zit wel snor bij jullie hoor!
Daar ben ik van overtuigd!
En die baas, ja dat moet je inderdaad nog eens
uitpraten zodat jij je een stuk beter voelt, want
brulapen bijten wel niet, maar kunnen het toch op
een andere manier zeggen!
Een proficiat voor je broer(tje)!
Ik wens je nog een aangename woensdag toe!
Lieve groetjes!

Gepost door: Veerle | 25-10-06

ja ik ben ook nog steeds "ons klein" als jongste van 4.

Gepost door: beesken | 25-10-06

lol Een pestkop en een grote mond, dat lijkt me inderdaad een geslaagde combinatie... :-))
Zelf heb ik al heel vaak een broer of zus gemist waarmee je vanuit die speciale band iets bijzonders kunt delen, maar tja. Ik troost me met te lezen hoe 't bij jullie inderdaad wel zo heeft mogen worden.
Groetjes

Gepost door: Beowulf | 25-10-06

De commentaren zijn gesloten.